במשך השנים הרבות בהן עסקתי בהדרכת צלילה, ומתוך אלפיי חניכיי, לא הכרתי אף חניך שלא התמודד עם אתגר כזה או אחר מתחת למים. מתוקף תפקידי כמדריך צלילה, הייתה לי את הפריבילגיה להעביר אותם את המסלול של קורס הצלילה להביאם להתגברות על הפחדים והחסמים.
לא ניתן להתעלם מהשינוי הדרמטי שחל בחניכים בעת שהייתם במים ומתחת להם. השהות במים מעלה חיוך על שפתותיהם, שרה עליהם רוגע ושלווה, ובצאתם, נפשם כמהה לחזור למים.
בשנים האחרונות, החל נושא הצלילה כמכשיר טיפולי לצבור תאוצה ונפח בממדים משמעותיים ביותר:
רובם של המיזמים הקיימים מתבסס על הענקת תעודת צולל לחניך בתום הקורס. העובדה שהחניך יוצא מהקורס עם הסמכה לבצע בעצמו צלילה, מטילה אחריות כבדה על מערכת ההסמכה, לרבות המערכת הרפואית המהווה חלק ממערכת זו. מדרך הטבע, מערכת ההסמכה הקיימת זמינה אך ורק לאוכלוסיות שנמצאו בעלי כשירות רפואית לבצע צלילה באופן עצמאי לאחר מעבר קורס צלילה.
בעת היותי נוכח באחד הכנסים בו הועלו על נס המגבלות שיש להטיל על אוכלוסיות בעלות מגבלות כאלה ואחרות, הבנתי שקיימת דרך אחרת, דרך שתאפשר להרחיב את מעגל הנהנים וליצור תהליך שיוכל לשרת את החברה על כל גווניה וקצותיה. בעקבות זאת יצרתי תהליך שמאוחר יותר כונה "צלילה מיטיבה".
צלילה מיטיבה היא תהליך. היא אינה מסלול שמסתיים בהענקת תעודה שמאפשרת לצלול באופן עצמאי – היא תהליך שמיטיב לכל המשתתף בו, תהא מגבלתו אשר תהא.
כדי להוציא את התהליך אל הפועל, נאותה ההתאחדות הישראלית לצלילה לקחת את המיזם תחת כנפיה. בנוסף, הוקם צוות מקצועי שתפקידו לקדם את הרעיון ולהביאו לידי יישום מקצועי מדויק עם בקרה רפואית שוטפת. כיום התכנית שלנו מגובה על ידי משרד התרבות והספורט והינה בעלת כיסוי ביטוחי מלא.
בצלילה מיטיבה, המדריך מעביר את החניך מסע לחיזוק הקשרים עם הסביבה ועם עצמו. התכנית קולטת את החניך לסביבת המים באופן הדרגתי ומאפשרת לו השתלבות נעימה ומהנה בתהליך. המדריכים המסורים שלנו (והמים) מספקים את הסביבה התומכת והמגוננת שתעזור לנטרל פחדים ולצלוח אתגרים חשובים. התהליך מלווה ומנוטר מתחילתו ועד סופו על ידי פסיכולוג, ככל שיתבקש, תוך כדי מתן משוב למדריך והסקת מסקנות מתמשכת לגבי ההתקדמות.
התכנית מיועדת לקהל האנשים הסובלים מקשיי השתלבות בחברה מסיבות שונות ומגוונות. התרגול במים נועד להקל על הקשיים הללו ולספק כלים שונים להתמודדות עמם, על-מנת לסייע למשתתפים בהשתלבותם בחברה ובהתמודדות היומיומית.
בסיום התכנית יהיו מסוגלים המשתתפים להתמודד בצורה טובה יותר עם קשיים בחיי היומיום, ותכונות כגון בטחון עצמי, אמונה בעצמם ובאחרים, יכולת התמודדות, רוגע ויכולת קבלת החלטות יזכו לחיזוק משמעותי. התכנית נועדה לסייע למגוון רחב של אוכלוסיות: נוער בסיכון, נגמלים מסמים, אסירים משוקמים, נפגעי טראומות שונות, אנשים על הספקטרום האוטיסטי ופגועי נפש בדרגות שונות. התכנית מתאימה גם ללוקים בפוביות או טראומות הקשורות לשהייה במים.
גיורא דור
מייסד צלילה מיטיבה